Želite znati što radite krivo?

objavljeno u: Novi svijet | 0

U duhovnosti postoje dvije mogućnosti. Jedna je raditi na sebi, odnosno na svojim manama do kraja života. A mana ćete uvijek imati. Druga opcija je fokusirati se na ono što radite dobro i pustiti da ta dobra energija istjera onu lošu. To je moj stil života.

Nemojte na sebe gledati kao na loše ljude. Gledajte na sebe kao na dobre ljude koji zaslužuju dobro od života. I to očekujte.

Neki kažu da im puno znači kad im netko ukaže što krivo rade. Kad ih pitamo jesu li nakon saznanja to i riješili, odgovor je – pa ne. Ako već želite znati što radite krivo – u jednom momentu prestali ste voljeti vlastiti život.

Kad se prisjetite svoje mladosti, što vam je bilo jedino bitno? Otići van sa prijateljima, imati koliko toliko novaca da možete s njima popiti sok, te osjećati se zaljubljeno. I onda ste u jednom trenutku u životu svoj život zamijenili za tuđe – počeli ste živjeti život svoje djece, počeli ste servisirati ormare umjesto odlaska na izlet s familijom i prijateljima, počeli ste investirati u aute umjesto odlaska na godišnji. Gledali ste kako vaš život nestaje i počeli biti robovi propisanog društva – treba imati toliko godina škole, toliko automobila, toliko stanova, toliko kredita…

Nemojte to dozvoliti! Donesite odluku sada: ja volim svoj život! I nemojte me uvjeravati da to nije tako, jer tko od vas želi prestati živjeti? Vratite one vrijednosti koje su zbilja bitne – prijateljstvo, obitelj, izleti, putovanja, učenje. Pomislite u sebi – poštujem svoj život! I poštujem tuđi život!

Što znači poštivati tuđi život? Znači ukinuti osude, kritike i očekivanja. Jako dobro znamo što bi naša okolina trebala napraviti da MI budemo sretni. Nismo u stanju prihvatiti okolinu takva kakva jest. Pustite neka energija Novog svijeta mijenja vaše vrijednosti.

U svom životu morate napraviti određenu količinu dobrih stvari i određenu količinu grešaka. To se sve zove život. I sve vas je to danas učinilo onim što jeste. Nisu greške apsolutno loše niti su dobre stvari apsolutno dobre. Ponekad vas baš milosrđe odvede tamo gdje ne želite biti ili vas sebičnost dovede upravo tamo gdje želite biti. Svega treba biti pomalo.

Probajte prizvati sjećanje na tinejdžersko doba. Sjetite se subote navečer, sjetite se što ste zapravo tada imali – ne puno. Ali ste bili veseli i uzbuđeni. Jedina vrijednost je bila izaći van među ljude. Izbacite kalkulator iz mozga – koliko sam dužan, koliko su meni dužni. Izvadite na površinu sva dobra sjećanja, sve lijepe stvari, sve nostalgije… Ne dopustite si s osamdeset godina izreći  – priznajem, nisam živio. Cilj je probuditi u sebi život i vratiti se među prijatelje, slavlja i proslave. Prisjetite se kako vam nekada nije trebalo puno za sreću.

Jedini grijeh koji svi imate, a to je veliki grijeh – zaboravili ste živjeti. Gubitak smisla života stvara vene; strah od autoriteta stvara plućne bolesti; kritiziranje donosi koštane bolesti; gutanje gnjeva odlazi u jetru; strah za financije u donji dio kralježnice; doživljavanje života kao tereta pada na gornji dio kralježnice; emotivno sputavanje uništava srce; premalo slatkoće u životu stvara dijabetes.

Vi ste gospodari svoga tijela, zato tražite sreću po svom mozgu. Vaše tijelo je savršen mehanizam. Morate ga uistinu brutalno uništavati kako bi se ono pokvarilo. Naravno, ne računamo mehanička i kemijska oštećenja. Onaj moment kad razvučete usta u osmijeh, vaše tijelo automatski počinje proizvoditi serotonin (koji se uglavnom proizvodi u crijevima), a on donosi optimizam u život. Naučite se smješkati dok pričate. Razvucite usta u osmijeh nakon svake treće riječi. Kakva god grimasa bila, vaše tijelo će reći – „Oho! Mi se smijemo danas“.

Neka vaš mozak misli – „Od života očekujem samo dobro. Ja sam dijete Kozmosa. Kozmos brine o meni.“  Osjetite mir i zadovoljstvo u tijelu. Sve će biti dobro na kraju. Ako nije dobro, onda još nije kraj.

Donesite odluku i mijenjajte svoj život. Pecite palačinke sa prijateljima bez razmišljanja tko je to trebao platiti i tko ima više. Donesite odluku da ćete biti sretni. Izađite iz svoje plemenske ljušture – za obitelj dajete sve kakva god bila, a za dobre ljude oko sebe nemate vremena. Zašto imate iste kriterije za dobre i loše ljude, samo zato što su iz vašeg plemena? Izađite iz rodovske zajednice. Prijatelji su velika vrijednost. Donesite odluku i dajte sve od sebe.

Duboko udahnite i pomislite – „Moj život je lijep! Osjećam se odlično!
Osjetite ljepotu življenja.