Što znači biti pravedan, odgovoran i slobodan?

objavljeno u: Novi svijet | 0

SLOBODA

Najvrjedniji zakon Kozmosa je Zakon slobode. Sloboda znači bezuvjetno poštivanje tuđeg integriteta. Čovjek je slobodan odabrati kakav će biti i kako će mu biti. Kozmos će nuditi rješenja, a čovjek ih prihvaća ili odbacuje.

Ako mislimo o sebi da smo mjerilo svih vrijednosti, nećemo se obazirati na tuđe sugestije i ponude. Stoga okružimo li se ljudima sličnima sebi, mi nećemo poštivati njihove želje niti oni naše. I zajedno ćemo ostvariti svoju slobodnu odluku da nam bude loše!

Kako može dobro i zadovoljno živjeti onaj tko se ne želi mijenjati, tko ne želi čuti ni vidjeti, tko ne mari  i tko neće, tko je sebičan i  bijesan!? Ne može!!!

Ali ako svoju slobodu pravilno usmjerimo poštujući sebe i okolinu, može nam biti odlično. Potrebno je preuzeti obaveze i odgovornost. To traži Novi svijet od nas.


PRAVEDNOST I ODGOVORNOST

Pravedno znači donositi vlastite odluke u skladu s istinom u nama, ne zato što moramo, niti zato što je takav zakon, niti zato što je to moralno, niti zato što smo tako odgojeni, niti zato što su nam naredili – nego zato što slijedimo svoju istinu i pravedni smo. To traži Novi svijet od nas.

Odgovorno znači da smo u stanju braniti svoje odluke i stavove, opravdati njihovo postojanje i platiti cijenu svoje odluke. Ne zato što smo tvrdoglavi, niti zato što smo jači, niti zato što nam se hoće – nego zato što smo odgovorni. To traži Novi svijet od nas.