Razmišljanje – Duhovnost u okvirima znanosti

objavljeno u: Aktualne teme | 0

Krenimo razmišljati od početka i sagledajmo duhovnost u okvirima znanosti. Želimo sami sebe preispitati što je od toga istina, a što naše fantaziranje. Pa krenimo s pitanjima – postoji li energija?

Ovdje se možemo pozvati i na teoriju i na praksu. Nauka piše o energiji te ju proučava. Kakve sad to veze ima s duhovnošću? Znamo da postoje ljudi koji liječe energijom. Ima li to veze s naukom? Postoje li različite energije? Istočnjaci kažu da je sve napravljeno od prane i akashe. A što je akasha? Sve je napravljeno od prane? Znači li to da je sve jedna energija? Objedinjuje li prana toplinu, radijaciju itd.? Javljaju se nova pitanja.

Svi jasno osjećamo dane kad smo snažni pa kažemo „pun sam energije“, i dane kada smo bezvoljni i slabi pa kažemo „danas nemam energije“. Dakle, termin energija duboko je inkorporiran u našu svakodnevnicu. Ipak i dalje o sebi razmišljamo kao o materijalnom biću.

Došlo je vrijeme kada nauka špekulira s idejom da je čovjek energetsko biće. Duhovnost tu priču vrti već tisućama godina. Mi jesmo energetska bića! To je sve više empirijska činjenica. Prema tome, treba osvijestiti postojeća duhovna znanja koja pričaju o našem energetskom postojanju. Treba proučiti čovjekova postojanja na drugim nivoima.

Osvještavanjem osobne energije i protoka dobivamo uvid u druge nivoe svog postojanja i time dobivamo novu svrhu. Ako mislimo o sebi kao materijalnom biću, naša svrha svodi se na razvoj u kratkom periodu osobnog postojanja u kojem gradimo, učimo, zabavljamo se, brinemo i rađamo djecu. Rijetki pojedinci oplemene formu života kroz umjetnost, nauku, sport ili unutarnji mir. Međutim, osvještavanjem svog energetskog postojanja otvaramo vrata bezbrojnih mogućnosti, uzvišenog stvaranja i vječnosti.

Zaključak: Slažete li se samnom da je razmišljanje nadasve interesantno? Većom količinom informacija omogućavamo viši nivo razmišljanja, shvaćanja i prakse. Nastavak slijedi…