Priča profesora filozofije…

objavljeno u: Aktualne teme | 0

Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kad je sat počeo, bez riječi je podigao veliku praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Zatim je upitao studente je li tegla puna. Složili su se da jest.

Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna? Studenti su skrušeno odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali. “Sada?”, rekao je dok je smijeh zamirao, želim da shvatite kako ova tegla predstavlja vaš život.

Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strasno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su one stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari.

Ako prvo napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi i u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male
stvari, nikad nećete imati mjesta i vremena za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću!

Igrajte se s djecom.
Nađite vremena za odlazak liječniku.
Izvedite partnera na večeru.
Ponašajte se ponovo kao da vam je 18 godina.
Uvijek će biti vremena za čišćenje kuće i popravljanje stvari.
Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne.
Utvrdite svoje prioritete.
Sve ostalo je pijesak…

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao : “Drago mi je da ste pitali. Nju sipam kako bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.”