Panta rhei – „Samo mjena stalna jest.“

objavljeno u: Novi svijet | 0

Panta rhei – „Samo mijena stalna jest.“ – Heraklit

„Živimo u trenutku gdje je promjena tako ubrzana da počinjemo vidjeti sadašnjost tek kad počne iščezavati…“ – R.D. Laing

Promotrimo svijet oko sebe, sada i prije 15-20 godina, primijetit ćemo promjene. Te promjene postaju sve veće, sve  izraženije… neosporno je koliko se svijet brzo mijenja, koliko ga evolucija tjera naprijed. Uzmimo samo za primjer informatizaciju: usporedimo kako smo prenosili informaciju prije dva desetljeća, a kako je prenosimo sada. Što sve sada imamo na raspolaganju i koliko je tehnologija išla naprijed. Pogledajmo ljude, djecu, tinejdžere sada, i prije dva desetljeća. Pogledajmo stavove i vrijednosti koje smo njegovali onda, a koje njegujemo sada…

Zakoračili smo u novo doba, i to je nepobitna činjenica, čije dokaze vidimo na svakom koraku. Nešto se dogodilo i s vremenom i njegovim protjecanjem, kao da se sve ubrzalo. I jest: ubrzano kretanje i nagli razvoj posljedica su i ubrzanja pulsa Zemlje. Taj takt otkucaja planete naziva se još i Zemljina rezonantna frekvencija ili Schumannova rezonancija, koja je od kada je otkrivena pa do sredine 1980-tih imala puls od oko 7.83 HZ ili 7 ciklusa u sekundi. Od 1986./87. počela je ubrzavati, da bi do 2012. narasla do oko 13 ciklusa/sekunda! Posljedica toga je i kraće trajanje vremenske jedinice, npr. jednog sata koji je zapravo duže trajao prije 20-tak godina nego što traje sada.

Energija Novog svijeta je energija Novog doba. Ona pomaže pojedincu prilagoditi se tim svim promjenama, pomaže mu promijeniti stavove i vrijednosti koje je usvojio, a koji ga zapravo čine nesretnim. Novo doba zahtijeva izgrađenog pojedinca i timskog igrača koji je usmjeren na globalne pomake, uspjehe i sudbinu čovječanstva,  odbacuje pasivu te zahtjeva aktivnost i kretanje. No je li jednostavno promijeniti se, usvojiti nove stavove, preokrenuti ono u što smo čitav život bili uvjereni da jesmo?

„Kada postane teže trpjeti nego promijeniti se – tada ćete se promijeniti.“ – Anon

Prvi korak ka promjeni jest svijest o postojećem stanju u kojem jesmo, svijest o našim emocijama i priznanje samome sebi – jesmo li sretni. Kada sve to ustanovi, čovjek kao duhovno biće teži stanju zadovoljstva i kreće u potragu za istim. Kreće se u raznim smjerovima, neki su pravi, neki možda i nisu, ali svako je kretanje bolje od stajanja na mjestu. Promjena je nešto što zahtijeva ogromnu volju i snagu; činjenica jest da ne možemo sami, i ne trebamo biti sami. Energija novog svijeta ima tu potrebnu snagu – snagu mijenjanja čovjekovih uvjerenja, stavova, životnih prilika, čovjekove okoline… Svjedoci smo tih promjena kod naših polaznika, osobito na Intenzivima, koji predstavljaju najintenzivniji oblik primanja te energije.

Stoga pojedinac koji se otvori energiji novog svijeta i donese odluku – želim se mijenjati, biti zadovoljan svojim životom i biti aktivan – zasigurno će popraviti svoj život i osjećati se dobro, te prepoznati promjene u svom životu.

“Čovjek ne može otkrivati nova mora i oceane, ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu.” – André Gide