Kako primiti ljubav?

objavljeno u: Aktualne teme | 0

 

Kako primiti ljubav? Koje su to poteškoće koje nas sprječavaju?

Treba osvjestiti da se ugledamo u modele oko nas: roditelje, odgajatelje, staratelje. Kad se rodimo, imamo sav potencijal no okolina ne prepoznaje naše potrebe. Dijete ne dobije uvijek ono što mu treba i takva iskustva pohranjuju se duboko u nesvjesno.

U mozgu su pohranjeni svi centri za preživljavanje. Na primjer, majka doji dijete dok je zabrinuta i dijete osjeti tu napetost. Majčina zabrinutost je neverbalna poruka koju dijete ne razumije. Isto tako, dijete žudi za dodirom, sigurnošću, iskrenim zagrljajem. Ako to nema, ono odbacuje tu potrebu u nesvjesno i u kasnijoj dobi izbjegava dodire. To je adaptacija – obrambeni mehanizam.

Limbički sustav pohranjuje emocije. Neriješene probleme pohranjujemo u nesvjesno te prenosimo na partnera s željom da on(a) sve riješi. Na taj način i biramo partnere – nekog tko će riješiti unutarnje nezadovoljene potrebe koje smo pohranili u nesvjesno. Sve to pojavljuje se kad nestane koprena zaljubljenost. Nesvjesno nas privlače karakteristike jednog ili drugog roditelja. Roditelj koji je tlačio, razočarao i povrijedio – tražimo partnera koji će nam „popraviti“ tu prošlost. Kod nas se javlja čežnja za promjenom. Nismo mogli promijeniti roditelje pa želimo promijeniti partnera kako bi dobili natrag ono što smo izgubili u djetinjstvu. Ono što dobijemo od roditelja, prenosimo dalje. No sposobni smo i sami se mijenati!

 

Veza – borba za moć!

Na početku veze pokazujemo samo ono najbolje dok cijela naša osobnost ne „izroni“. Čarolija iluzije prekida se zbog konflikta. Prigovori i reakcije = napad ili povlačenje. Javlja se strah od gubitka ljubavi. Kvalitativni skok do potpunog prikazivanja sebe vodi do svjesne ljubavi, dok potiskivanje ima za posljedicu isplivavanje „loših“ dijelova.

Među ljudima u vezi treba postojati energetski protok davanja i primanja. I neizgovoreno je komunikacija – potencijal za rast, riječica koja teče između partnera. Razgovorom upoznajemo partnera i spoznajemo da smo različiti.

Počnite slušati partnera, prihvatite i dobro i „loše“.