Dah – metoda bivanja u sadašnjem trenutku

objavljeno u: Aktualne teme | 0

Bez daha nema života. Zašto onda tako malo pažnje pridajemo svjesnom disanju? Obratite pažnju na vaš dah – kad ste nemirni on je ubrzan i plitak, a kad ste opušteni on se usporava i produbljuje. Vaše mentalno stanje povezano je s vašim dahom. Jednako tako, svoje trenutno stanje napetosti i nervoze možete promijeniti već samim usporavanjem i produbljivanjem daha.

Prije više od 2.000 godina, vezi između daha i života pridana je posebna pažnja. Dah je nazvan „prana“, odnosno životna sila na sanskrtu, ili „chi“ u kineskoj kulturi. Tradicionalna joga smatrala je da čovjek u životu ima određeni broj udaha i otkucaja srca, a trajanje života ovisi o brzini kojom će dane udahe potrošiti. Disanje više nije samo baza meditacije, već se danas sve više prakticira i u zapadnjačkoj medicini kao tehnika opuštanja.

Disanje dovodi kisik u krvotok te uklanja otpadne tvari. Promotrite kako djeca dišu duboko kroz dijafragmu. Starenjem se naš kapacitet pluća smanjuje. Plitko disanje koristi samo gornju polovicu pluća, što znači da ulazi manje zraka te se ustajali zrak ne izmjenjuje učinkovito. Uklanjanje metaboličkih otpadnih tvari kroz disanje važan je sustav regulacije ravnoteže u tijelu. Kroz duboko disanje, unose se kisik i hranjive tvari, te uklanjaju toksini znatno više nego kod plitkog disanja. Možete ojačati svoja pluća tako da počnete svjesno duboko disati. Time ćete poboljšati svoje zdravlje.

Kada počnete s pažnjom koristiti tehnike disanja, postat ćete svjesni kakav utjecaj dah ima na vaše tijelo. Postat ćete svjesni kako dah komunicira s vašim mozgom i srcem. Duboki udisaji smanjuju otkucaje srca i kortizol (hormon stresa), a time i osjećaj tjeskobe, te dovode vaše tijelo do opuštenosti. Isprobajte ovo odmah: duboko udahnite i izdahnite; prvo udahnite u dijafragmu pa u gornji dio pluća, a izdahnite prvo iz gornjeg dijela pluća i zatim dijafragme; ponovite nekoliko puta. Obratite pažnju kako se pluća polako i pravilno pune, te kako srce prati isti ritam i usporava. Ako to nastavite raditi 15 minuta, primjetit ćete kako vaše tijelo postaje toplije, opušteno i okrepljeno.

Usmjeravanje pažnje na dah sastavni je dio meditacije. Na taj način vježba se postizanje kontrole uma kako bi se razvio snažan, čist i smiren um, što je u današnje užurbano vrijeme i više nego bitno. Meditacijom radimo na svom psihičkom i fizičkom zdravlju, rješavamo se stresa, učimo kontrolirati misli i osjećaje i lakše se nosimo s težim životnim situacijama.

Usred meditacije, u našem umu će se spontano i dalje javljati slike. To se događa radi tzv. majmunskog uma, rastresenog uma punog misli i briga kojeg ne možemo kontrolirati. Upravo zato i meditiramo – kako bi naučili kontrolirati naše misaone procese i prepoznati misli koje nam koriste. U početku te slike dolaze često i potrebno je svjesno vratiti pažnju na dah. Praksom će postajati sve lakše kontrolirati svoje misli, želje i osjećaje te smiriti um. Kada savladamo vještinu koncentracije našeg uma na disanje, um se počinje opuštati. S vremenom ćemo posvetiti sve više pažnje takvom načinu disanja. Ono nas usmjerava pristunosti u sadašnjem trenutku.

Svako jutro kad se probudite, protegnite se i osluhnite zvukove. Zatim uzmite par minuta za sebe i obratite pažnju na disanje. Duboko udahnite i izdahnite. Dišite tako nekoliko puta i promatrajte kako utječe na vaš mozak i tijelo. Započnite dan ovom jednostavnom i osnovnom ljudskom radnjom i poboljšajte zdravlje svog tijela i uma.