Binauralni tonovi

Naše aktivnosti povezane su s frekvencijom našeg mozga, koja je glavno svojstvo moždanih valova. Moždani valovi utječu na naše razmišljanje i reakcije na situacije iz okoline. U stanju opuštenosti, stresa ili usredotočenosti te budnosti, mozak odašilje potpuno različite valove odnosno valove različitih frekvencija. Želimo li stoga djelovati na naše opće stanje, potrebno je djelovati na frekvenciju naših moždanih valova.

Dakle, to znači da se iz beta stanja svjesno možemo prebaciti u npr. theta stanje ili neko drugo. Što dalje znači da imamo dodatne mogućnosti relaksacije, regeneracije, reduciranja stresa i promijene određenih programa vlastitog ponašanja i navika koje destruktivno djeluju na naš život. Vibratorna stanja mozga možemo mijenjati tehnikama disanja, meditacijama, vizualizacijama, raznim vježbama, mentalnim i emocionalnim doživljajima, tjelesnim kretanjem, promjenom prehrane i životnih navika ili npr. primjenom posebne brainwave tehnologije.

Najnovija i dostupna metoda djelovanja na moždane valove je binauralni ritam odnosno binauralni tonovi.

 

Povijest binauralnih zvukova

Već su najranije civilizacije došle do zaključka da zvuk djeluje na ljudsku svijest i može izazvati različita stanja. Od tibetanskih napjeva do ritmičnog udaranja bubnjeva američkih Indijanaca, zvuk je imao važnu ulogu u liječenju i duhovnoj vježbi mnogih naroda kroz stoljeća. Mnogo prije moderne znanosti, drevne kulture otkrile su pozitivne učinke djelovanja na moždane valove. Jedan od najčešćih instrumenata korištenih u tu svrhu jesu bubnjevi. Istraživanja su pokazala da je frekvencija udaraca u bubnjeve uzrokovala viša stanja svijesti pojedinih šamana – to je bilo stanje blaženstva i izuzetne opuštenosti, oko 4.5 Hz, odnosno niska theta razina moždanih valova.

Ponavljajući ritam bubnjeva uz razne napjeve koji djeluju na moždane valove, pomagali su raznim profilima u postizanju izuzetnih stanja svijesti: sjevernoamerički šamani, hinduistički liječnici, tibetanski svećenici, sufijevski derviši, uvježbani yogiji…

U Indiji postoje pjesme i mantre specijalno napravljene za liječenje bolesti. Uvježbavaju ih Babaji – hindu liječnici, a pomažu čak kod neizlječivih bolesti.

Binauralni ritam otkrio je njemački znanstvenik H.W.Dove 1839. godine. On je otkrio da, kada se dva zvuka različite frekvencije dovode svaki na jedno uho, mozak „čuje“ treći fantomski zvuk. Mozak pritom počinje emitirati taj signal, koji je jednak razlici između dva signala koji se dovode do ušiju. Taj signal se naziva binauralni ritam.

 

Kako funkcioniraju binauralni ritmovi

Ako na jedno uho dovedemo signal frekvencije 100 Hz, a na drugo uho signal frekvencije 109 Hz, mozak „čuje“ razliku dva signala – signal frekvencije 9 Hz i počinje ga emitirati. Na takav način, koristeći binauralni ritam, moguće je podesiti valove mozga na željenu razinu.