Autogeni trening Novog svijeta

Autogeni trening osmišljen je kao metoda koja kroz vizualizaciju i mentalne vježbe dovodi do psihičke i fizičke ravnoteže, te jača koncentraciju i usmjerenost pažnje na zadatke. Od svog početka 1928. godine (osmislio njemački psihijatar i psihoanalitičar Johannes Heinrich Schultz), autogeni je trening kao metoda znanstveno priznat jer je dokazan njegov pozitivan učinak na zdravlje pojedinca: smanjenje stresa, kod problema sa spavanjem, alergija, oboljenja srca i krvnih žila te psihosomatskih bolesti.

Kroz Autogeni trening Novog svijeta cijeli proces dodatno je potpomognut energijom Novog svijeta – energija koja potiče evoluciju i ubrzani razvoj pojedinca. Ta energija pomaže mozgu postići energiju, osnažuje ga te mu pomaže da postane sposoban postići željena stanja organizma: psihičku i emotivnu ravnotežu, smanjenje stresa, dobru koncentraciju i fizičko zdravlje.

ZAŠTO JE TO VAŽNO?
Posljedica oslabljenih veza je izostanak zapažanja nepravilnog rada naših organa ili dijelova tijela. Točnije, izostaje upozorenje putem boli. Nažalost, često shvatimo kako nešto s našim tijelo nije u redu kad je možda već prekasno.

Jačanjem tih slabih veza, mozak će brže prepoznati kako nešto nije u redu i pokrenuti mehanizam obnavljanja i vraćanja u stanje pravilnog funkcioniranja. Nismo svjesni snage vlastitog mozga, koji ima moć samoiscjeljenja odnosno „popravka“ dijelova tijela koji ne rade pravilno.

Osim na fizičkoj razini, kroz autogeni trening postižemo snagu mijenjati misli i emocije kako bi lakše postigli mir, opuštenost i zadovoljstvo, bez obzira na trenutne vanjske okolnosti.

KAKO?
Polaznici Autogenog treninga Novog svijeta udobno leže u foteljama. Nakon što se postigne opušteno stanje mozga, voditelj sugestivnim porukama pomaže polaznicima da uspostave veze sa svim dijelovima tijela. Tijekom autogenog treninga zapažamo svoje osjećaje, mentalna stanja i promatramo fizičko tijelo. Mozak dovodimo u stanja opuštenosti i istovremene budnosti – stanje u kojem je mozak miran i snažan, te može mijenjati ono što je potrebno. Kroz stanje opuštenosti i usmjerene pažnje na određeni dio tijela, jačamo oslabljene veze s mozgom.