Artritis, reumatizam, bolovi u leđima i vratu

objavljeno u: Recepture | 0

 

Oblog od đumbira:

  • naribani, svježi đumbir
  • 5 litara vode

 

Zagrijati vodu u loncu i prije nego počne kuhati (ne smije ključati kako se ne bi uništili sastojci đumbira) smanjiti vatru, staviti đumbir umotan u gazu (malo stisnuti da se iscijedi sok) i ostaviti na laganoj vatri 5 minuta poklopljeno. Maknuti s vatre.

Uzeti ručnik, umočiti u vodu, ocijediti i stavljati na bolno mjesto. Preko mokroga ručnika može se staviti suhi da drži toplinu. Mijenjati oblog svake 3-4 minute, odnosno kad se ohladi. Mijenjati obloge 20-30 minuta dok oboljelo mjesto ne pocrveni.

 

 

Pasta od đumbira:

  • đumbir u prahu
  • topla voda

 

Pomiješati đumbir u prahu s toplom vodom tako da se dobije gusta pasta u željenoj količini. Namazati na bolno mjesto, prekriti toplim ručnikom i mirovati oko 20-30 minuta. Đumbir se isto tako može koristiti i kod grčeva, upale bubrega, upale jetre, upale prostate, napad bubrežnog kamenca itd.

 

NE koristiti na području glave/mozga (u slučaju glavobolje uzrokovane npr. upalom sinusa, dopušta se staviti blagi oblog od đumbira na lice ili se toplom vodom od đumbira može trljati lice), kod beba i starijih osoba, u donjem dijelu trbuha kod trudnica, na upaljeno slijepo crijevo, u slučaju upale pluća te u slučaju visoke temperature (prvo sniziti temperaturu).

Oblog ili pasta od đumbira na bilo kakvom zloćudnom tumoru ne smije se držati duže od 5 minuta.